Muş İl Valiliği ve Üniversitemiz ortaklığı ile Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölüm Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen “ Kadına Yönelik Şiddet, Çocuk İhmal ve İstismarı” konulu bilgilendirme ve farkındalık çalışması tamamlandı. İlimiz mahalle Muhtarlarının ve üniversitemiz öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği çalışmaya Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet POLAT, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar KARADAĞ, Sağlık Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Hüseyin KIRIMOĞLU, Daire Başkanları ve çeşitli kurum amirleri katıldı.
Çalışma kapsamında ilk önce Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özgür Yeşilyurt çalışmanın önemi üzerinde durmuş, 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar döneminde sosyal hizmet tezli yüksek lisans programına öğrenci kabul edildiğini, 2021-2022 eğitim öğretim yılında lisans öğrencilerimizin eğitim ve öğretime başladıklarını, sosyal hizmet bölümünün toplum refahına önemli katkılar sağlayabileceğini, çocuk ihmal ve istismarı, kadına yönelik şiddet ve aile refahı, yoksulluk gibi sosyal sorunlara yönelik eğitim, bilinçlendirme çalışmaları ile Muş İlinde toplum refahına önemli katkılar sağlayabileceğini belirtmiştir.
Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Hüseyin KIRIMOĞLU ise çocuk ihmal ve istismarı, kadına yönelik şiddet ve yoksulluk sorun alanlarına yönelik koruyucu önleyici, boyutlarda mahalle ve köy muhtarlarına önemli görevlerin düştüğünü, sadece bu çalışma ile sınırlı kalmayacaklarını ve il merkezinde bulunan tüm mahalle muhtarlıkları ile iş birliği ile benzer çalışmaların mahallinde yürütüleceğini beyan etti. Kırımoğlu aynı zamanda Aile Sosyal Politikalar ve Üniversitemiz Rektörlüğünce ortak protokol ile hizmete başlayacak olan +60 Tazelenme Üniversitesi hakkında bilgi verdi. İlimiz merkezinde bulunan yaşlılarımızın bilgi, beceri ve istekleri doğrultusunda üniversitemiz imkanlarının yaşlılarımızın hizmetine sunulacağını, bu sayede üniversite halk iş birliğinin geliştirileceğini ifade etti.
Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Fethi Ahmet POLAT yaptığı selamlama konuşmasında, toplum ve üniversite iş birliğine yönelik yoğun çalışmaları sayesinde üniversitenin topluma örnek teşkil edebilecek çalışmalarda bulunduğunu belirtmiştir. Özellikle son yıllarda dezavantajlı gruplara yönelik olarak her vesile ile üniversitenin ilgili birimleri tarafından çeşitli sosyal ve akademik çalışmaların sürdürüldüğünü, bu sayede bölge üniversitelerine örnek teşkil edebilecek nitelikli çalışmaların hızla artarak sürdüğünü ifade etti. Rektör POLAT, kadına yönelik şiddet, çocuk ihmal ve istismarı ile ilgili olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünün gerçekleştirdiği bu etkinliğin devamının sağlanmasının gerekli olduğunu, Muş Alparslan Üniversitesini bölge kalkınmasına sağladığı katkıları ve gelecekte yapılacak çalışmaların üniversiteyi ve bölgeyi daha da ileriye taşıyacağına inancının tam olduğunu ifade ederek, çalışmada emeği olan Sağlık Bilimleri Dekanlığına ve Sosyal Hizmetler Bölüm Başkanlığı’na teşekkürlerini bildirdi.
Daha sonra söz alan Muş İli Muhtarları Derneği Başkanı Turan SÜME ise çalışmanın önemli olduğunu belirterek, bu ve benzer çalışmaların muhtarların bilgi ve farkındalığının artması açısından önemli olduğunu ifade etti. Böyle anlamlı bir çalışmaya muhtarları davet eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet POLAT’a Muhtarlar Derneği ve tüm Muhtarlar adına teşekkürlerini sundu.
Program, Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özgür YEŞİLYURT operatörlüğünde devam etti. İki oturumda gerçekleşen sunumlarda Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ayşin ÇETİNKAYA BÜYÜKBODUR, “Çocuk Hakları”, Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Hizmet tezli yüksek lisans öğrencisi ve sosyal hizmet uzmanı Cüneyt ÖZGENEL “Çocuk ihmal ve istismarının tanımları, belirtileri, risk altındaki aileler ve gruplar, istatistiksel veriler, müdahaleler ile muhtarların sorumlulukları ve mevzuat hükümleri” hakkında bir sunum gerçekleştirmiştir. İkinci oturumda ise, Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Hizmet tezli yüksek lisans öğrencileri ve sosyal hizmet uzmanları Meriç Nilay EKİNCİOĞLU ve Mülkiye YILDIRIM ise “Kadına Yönelik Şiddet ve türleri, kadın ve aile üzerindeki etkileri, kadına yönelik şiddet sorununun ülkelere sosyal ve ekonomik maliyetine ilişkin istatistiksel veriler, kadınların profesyonel destek alabilecekleri kurumlar, ALO 183, ŞÖNİM ve KADES uygulaması” hakkında Muhtarları bilgilendirici bir sunum gerçekleştirmişlerdir. Son olarak Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Hizmet tezli yüksek lisans öğrencisi ve sosyal hizmet uzmanı Beyzanur SORAN ise “yoksulluk içerisinde bulunan ailelere yönelik sosyal yardım uygulamaları ve mevzuat hükümleri, muhtarların yoksulluk ve yoksunluk içerisinde bulunan ailelere ve bireylere yönelik olarak hangi kurumlara ve nasıl bir yönlendirmede bulunabilecekleri” ile ilgili bir sunum gerçekleştirmiştir.
Daha sonra çalışma kapsamında soru cevap kısmına geçilmiş ve muhtarlardan gelen sorular cevaplandırılmıştır. Teşekkür konuşmalarının ve teşekkür belgelerinin takdiminin ardından program sonlandırılmıştır.